Johannes Passion > Concerto Barocco

Norbert kunst

Interview met Norbert Kunst, artistiek leider/fagottist van Concerto Barocco

"Jaarlijks kijken we met Concerto Barocco uit om na een lange reeks Mattheüs en Johannes uitvoeringen op goede vrijdag naar Eersel te komen, om met een Johannes Passion van hoge kwaliteit af te sluiten. Dirigent Cees Wouters is een bevlogen dirigent, die in de materie duikt en elk jaar weer andere accenten legt. Het blijft altijd een zoektocht, geen zekerheid. Hierdoor blijft het werk fris en uitdagend, aangepast aan voortschrijdend inzicht, wat erg past bij de opvatting van Concerto Barocco. Het is geen automatisme. De orkestleden zitten zo ook nog op het puntje van hun stoel. Het is een prachtige uitvoering met een goed koor, goede solisten, en mag met recht DE JP van het Zuiden genoemd worden. De Johannes Passion van Het Kempisch Kamerkoor is onderscheidend door het hoge niveau, maar ook door de educatieve elementen, zoals de JP Junior en het Kunstproject er omheen. Het totale plaatje is uniek, hartverwarmend en een niet meer weg te denken traditie. Het koor is een leuke club mensen, ambitieus, bevlogen, staat haar mannetje en heerlijk om mee te werken. Het zijn prachtige eilandjes in een mooie oceaan. De JP is voor het orkest ook uitdagend om te spelen: er zitten scherpe randen aan, de muziek is soms als injectienaalden, heel fel en technisch, met een enorme afwisseling van koren/turaekoren, prachtig!

Concerto Barocco is misschien wel het enige Barokorkest met een vaste kern van ongeveer 15 personen. We worden aangevuld met jonge pas afgestudeerde mensen van het conservatorium, die op de hoogte zijn van de laatste inzichten in de Barok interpretatie. Hier gebeurt heel veel in. Hoe werd er gespeeld in die tijd, hoe kijkt men er nu tegenaan? Dus ervaring en vernieuwing, een mooie combinatie.
Er waren destijds nog geen geluidsopnames. Alles wat men weet is uit bronnen en verhalen. Dat maakt deze muziek zo spannend. Combinatie van 15 procent uit bronnen, 85 procent uit geweten, smaak, beleving en ervaring, om tot een eindinterpretatie te komen".

 

 

Concerto Barocco

De leden van Concerto Barocco delen een enorme passie voor muziek. Een aantal van hen verliet zelfs hun thuisland om in Nederland - bakermat van de oude muziek - te studeren. Of het nu gaat om de veelgeprezen optredens van het orkest, of om opnames, lezingen en docentschappen, de musici van Concerto Barocco grijpen alle kansen aan om hun passie te delen met een brede internationale kring van muziekliefhebbers van alle leeftijden.

 

Concerto Barocco is gespecialiseerd in ‘oude muziek’, hetgeen in dit geval betekent: muziek geschreven tussen ca. 1600 en 1800. Om dit repertoire optimaal te laten klinken, worden instrumenten uit die tijd - of anders kopieën - gebruikt. Bij de strijkers, bijvoorbeeld, komt dit streven naar optimaal klinkend repertoire niet alleen tot uiting in de keuze voor een bepaald instrument, maar ook in de keuze voor een specifiek soort snaren en strijkstok. Al deze elementen leiden tot een andere manier van strijken, hetgeen een klank oplevert - dienstbaar aan de muzikale expressie - die sterk afwijkt van dat van het moderne symfonieorkest. Om over de blazers maar te zwijgen…

 

De musici van Concerto Barocco speelden op verschillende continenten bij wereldberoemde barokorkesten als Les Arts Florissants, Concerto Köln, Musica Antiqua Köln, Amsterdam Baroque Orchestra, het Orkest van de Achttiende Eeuw en De Nederlandse Bachvereniging. Ze stonden op toonaangevende podia als La Scala (Milaan), Carnegie Hall (New York) en El Escorial (Madrid).

Sinds de oprichting in 2002 is Concerto Barocco een graag geziene gast op vele concertlocaties. Het ensemble heeft een eigen concertserie in zijn thuisbasis Hengelo. Door heel Nederland treedt Concerto Barocco op in grote bezetting met koren en solisten in het oratoriumrepertoire.

  Agenda

  Messiah - Händel, Eersel

  20 december 2019 - 20.15 uur

  St. Willibrorduskerk, Eersel

  Volledige uitvoering, m.m.v. Concerto Barocco en diverse topsolisten. Kaartverkoop gaat na de zomerstop van start.

   

   

  Johannes Passion - Bach, Eersel

  11 april 2020

  St. Willibrorduskerk, Eersel

  Informatie: www.johannespassionbach.nl

   

  NIEUWS

  Lintje Cees Wouters

  Wij zijn enorm trots dat onze dirigent Cees Wouters op 26 april 2019 benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
  Cees Wouters kreeg het lintje in het bijzijn van zijn familie en muziekvrienden opgespeld en reageerde overdonderd. 'Ik moet dit even laten bezinken maar reuze bedankt allemaal'.

   

   

  Jos van Veldhoven
  We zijn erg blij met een nieuw Comité van aanbevelingslid: Jos van Veldhoven. Hij was tot 2018 artistiek leider van de nederlandse Bachvereniging.

  Vrienden van het koor

  Bent u een liefhebber van cultuur en houdt u net als wij van hoge kwaliteit en maatschappelijke betrokkenheid?

  Bent u een vaste bezoeker van onze concerten en aanverwante projecten? Word dan Vriend van Het Kempisch Kamerkoor en kom met korting naar een Vriendenconcert.

  Lees meer