Johannes Passion > Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) biografie

De Duitse componist en organist Johann Sebastian Bach (1685-1750) werd geboren in Eisenach. Bach wordt door velen beschouwd als de grootste componist. Bach was de meester van de contrapunttechniek en zijn muziek behoort tot het hoogtepunt van de polifonische stijl van de Barok.

Familie Bach

Zijn eerste opleiding genoot Bach bij zijn vader, Johann Ambrosius. Na diens dood studeerde Bach bij zijn oudere broer, Johann Christoph, die organist was in Ohrdruf.

Lutherse kerk in Leipzig

Op vijftienjarige leeftijd werd Johann Sebastian Bach koorzanger in Luneburg en op zijn negentiende werd hij organist te Arnstadt. Bach bracht een groot deel van zijn werkzame leven door in een betrekking bij de Lutherse kerk in Leipzig. Niet alleen als organist, maar ook als muzikaal directeur. Veel van zijn composities hebben dan ook een religieuze achtergrond. Regelmatig ging Bach op tournee en vestigde hiermee zijn reputatie als beste organist van zijn tijd. Hij was in staat om elke muzieksoort en elke muzikale truc, die beschikbaar was in de Barok, te doorgronden en toe te passen binnen zijn composities.

Relaties

Johann Sebastian Bach trouwde twee keer en kreeg 21 kinderen, waarvan er tien op jonge leeftijd stierven. In 1707 trouwde hij met zijn eerste vrouw Maria Barbara Bach. Zij was een achternicht. Maria stierf in 1720 en twee jaar later huwde hij de sopraan Anna Magdalena Wilkens.

Blindheid

Aan het einde van zijn leven kreeg Johann Sebastian Bach last van blindheid. Hij stierf op 28 juli 1750, na een mislukte oogoperatie.

Nalatenschap

Johann Sebastian Bach liet meer dan 200 cantates, de Paas- en Kerst-oratoria en de Matthäus- en Johannes- Passionen na. Zijn orkestrale muziek bestaat onder meer uit zijn zes Brandenburgse concerten en werken voor piano en viool.

Autumn Hymn
    werken van o.a. Gerben vd Veen

Datum: 27 oktober 2018
    aanvang: 20.15 uur

Locatie: Annetje van Puijenbroekkapel, C.C. Jan van Besouw, Thomas v. Diessenstraat 1, Goirle

Rabo Clubkascampagne

De Rabobank Clubkascampagne heeft voor de Stichting Passionele Projecten De Kempen het bedrag opgeleverd van € 122,50. Dit betekent dat voor de Stichting 35 stemmen zijn uitgebracht. Iedereen dank daarvoor!

Interview Norbert Kunst

Interessant interview met Norbert Kunst, leider van Concerto Barocco. Klik hier om het te lezen.

Kick Off 19 jan

Vocale Lezing 27 febr